Vi vil lage en matorientert, knusktørr sider, og kongstanken vår er å redde det utrydningstruede norske villeplet samtidig.
Vi, Tore Weum og Monika Wessel, flyttet fra St. Hanshaugen, Oslo til bygda Kjørsvikbugen på Nordmøre i januar 2019. Monikas lange fartstid i vinbransjen resulterte i et sterkt ønske om selv å produsere fermenterte drikkevarer, og eplesider fra Nordmøre ble svaret. Vi bestemte oss tidlig for å plante siderepler og ikke konsumepler (som for eksempel Hardanger gjør med glans). Gleden var derfor stor da vi kom over et forskningsprosjekt på det utrydningstruede norske villeplet. Beskrivelsen av dette eplet minnet nemlig veldig om egenskapene til de franske og britiske sidereplene, sure, tanninrike og bitre. Vi dro ut på leting etter et av de tre DNA-testede trærne i Midt-Norge for å lære mer. Vi fikk lov til å hente kvist til poding fra den snille epletre-eieren på Valsøya, og vi har vært så heldige å få høste av dette 300 år gamle treet til vår villeplesider. 30 nye villepletrær er nå podet og plantet på småbruket, og vi håper at vi med å gi det fantastiske norske villeplet et nytt bruksområde kan bidra til artens overlevelse, samtidig som vi får vår matvennlige sider.
I dag har vi 1700 epletrær og 100 vinranker på det lille småbruket vårt. Samtidig høster vi overskuddsepler fra andre i området, ofte gamle store trær med syrlige, grønne epler. Småbruket leies ut til turister på sommeren, og Monikas vinkunnskap gjør at vi, i tillegg til sidersmaking og pop-up restaurant, kan tilby vinkurs til den som ønsker det. Bærekraft står øverst i alle beslutninger vi tar, og økologisk dyrkning er en av følgene av det. Vi tilsetter heller ingenting i sideren vår. Gjæringen starter helt av seg selv, med gjær som finnes naturlig på eplene. Vi tilsetter heller ikke sukker, annet enn noen få gram etter at sideren er gjæret ut, for å få bobler på flasken, ved andregangsgjæring på flaske.